Mateřské centrum KidzTown v Kolíně funguje převážně na úrovni dobrovolnické služby. Nabízí hodnotné využití volného času jak pro rodiče, tak pro jejich děti. Do nabídky centra patří speciální lekce v angličtině, rukodělné činnosti, hudební a pohybové aktivity. Veškerá činnost centra se zaměřuje na rozvíjení vztahů a vzájemné sdílení zkušeností. Dospělí mají možnost využít konverzace s rodilými mluvčími, děti si mohou obohatit slovní zásobu v češtině i angličtině úměrně svému věku. Maminkám s batolaty rádi nabídneme čas i prostor, kde mohou sdílet své radosti i starosti a nezůstávat „samy doma“ 🙂 Využíváme také sváteční dny jako je Díkůvzdání, Vánoce, Den pro rodinu apod. k pořádání speciálních akcí. Našim přáním je nabízet zdravé a bezpečné prostředí pro rozvoj nejen našich nejmenších dětí, ale také pro ty, které již dosáhly školního věku.

Příklady některých našich projektů

Projekt: „Knihovnička“

Již loni jsme dostali darem několik anglických knih pro děti. Dále v naší knihovničce naleznete knihy z české produkce o partnerství, manželství, výchově dětí apod. Sbírku knih neustále obohacujeme o další kvalitní knihy, které čtenáři v běžné knihovně těžko najdou. Byli bychom rádi, aby tyto tituly mohly sloužit vám, rodičům, i vašim dětem.

Půjčovna hraček

Při našem MC už dva roky funguje půjčovna hraček. Nabízíme hračky především edukační, dřevěné, či zvukové. Rádi bychom tuto půjčovnu obměňovali a doplňovali o nové hračky a pomůcky. Pokud nám prostředky dovolí, rádi bychom nabízeli i pomůcky pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS apod.)

Miroslava Smetanová

Jmenuji se Miroslava Smetanová. Spolu s manželem Radkem jsme právě oslavili čtvrtstoletí společného manželství. Kromě toho se každý den těšíme ze svých tří dětí.

Již od svých šestnácti let jsem byla nějakým způsobem zapojená do práce s dětmi, převážně jako dobrovolník. V roce 1993 jsem absolvovala delší stáž v jedné mateřské škole v Anglii, což obohatilo moje dosavadní zkušenosti. Během následujících let jsem se zapojila do práce s téměř všemi věkovými skupinami, ovšem největší nadšení mi zůstalo pro děti předškolního věku. Po několika letech strávených na mateřské dovolené, během níž jsem působila jako koordinátor projektu pro mladší školní děti nazvaného KidsQuest, jsem se rozhodla zpečetit moje povolání studiem na vysoké škole v Liberci v oboru pedagogika volného času. Toto studium mě nemálo posunulo a zároveň povzbudilo v pokračování práce s dětmi, tentokrát již na plný úvazek. Jako součást mé činnosti jsem před několika lety založila mateřské centrum KidzTown. Ačkoliv v současné době působím jako jeho vedoucí, cítím se spíše jako jeho rodič. Mnoho let jsem si totiž přála vytvořit komunitní, či dokonce rodinné prostředí, kde by se návštěvníci jednoduše cítili dobře. V KidzTownu se toto přání stalo skutečností.

Pokud máte jakékoliv dotazy, náměty, či nabídky na spolupráci, neváhejte a kontaktujte mě. Nikdy nevíme, co nového nás čeká.

Mateřské centrum KidzTown

V Zídkách 402