Středisko sociálního bydlení Oáza má prvořadý cíl poskytnout dostupné a podporované bydlení pro osamělé seniory. To je v současné době velké téma a řešení situace těchto lidí je zpravidla velmi obtížné a vyžaduje komplexní přístup. Ve středisku Oáza jsme proto v roce 2019 provedli celkovou rekonstrukci objektu, jejíž součástí byla i náročná vestavba výtahu či zcela nový systém vytápění. Nyní můžeme seniorům nabídnout celkem čtyři jednopokojové byty, z nichž tři jsou plně bezbariérové. A co je důležité, obyvatelé těchto bytů mohou využívat celou řadu služeb, které jim pomohou usnadnit jejich život, jako jsou různé asistenční služby, poradenství apod. Děláme vše pro to, aby se zde senioři mohli cítit dobře a měli, pokud je to v našich silách, uspokojeny jak tělesné, tak i duševní a duchovní potřeby.

Středisko sídlí v historickém prvorepublikovém činžovním domě v Třinci. Kromě garsonek pro seniory je v domě i větší byt pro sociálně potřebnou rodinu a také služební byt pro správce. A také zde najdeme několik komerčních prostor, které mají využití především jako kanceláře, ale také například bistro. Výtěžek z pronájmu těchto prostor bude po uhrazení nákladů na rekonstrukci sloužit pro další rozvoj Diakonie.

Ivo Sysala

Jmenuji se Ivo Sysala a pracuji jako zástupce ředitele Diakonie a současně jako vedoucí stře-diska Oáza. Původním povoláním jsem báňský inženýr. Po revoluci jsem však odešel ze šachty a vyzkoušel celou řadu profesí. Mimo jiné jsem byl i tajemníkem bývalého biskupa Rudka Bubika. Posledních takřka 20 let jsem měl na starosti fundraising v několika neziskových organizacích, například ve sdružení Filadelfie – Přístav Oldřichovice nebo v Royal Rangers. Ve Filadelfii se nám podařilo postavit celkem šest domů pro začínající pěstounské rodiny, které si chtěly vzít více dětí do své péče. Zde jsem mohl zúročit i své osobní zkušenosti z této oblasti. S manželkou jsme od roku 1995 dodnes měli v pěstounské péči celkem deset dětí. V současné době se staráme ještě o čtyřletá dvojčata.

Můžete mě navštívit osobně v kanceláři ústředí Apoštolské církve v Českém Těšíně, nebo mě kontaktujte na telefonním čísle +420 602 502 589, případně na mailové adrese ivo.sysala@apostolskacirkev.cz.

Středisko sociálního bydlení Oáza

telefon: +420 602 502 589